Nadciśnieniowa plaga

Szacuje się, że na nadciśnienie choruje blisko 9 milionów Polaków. Niestety tylko 7% wszystkich rodaków wie, jak choroba ta jest groźna i jedynie 12,5% ze wszystkich chorych jest skutecznie leczona. Zachorować może każdy, jednak najwięcej problemów notuje się statystycznie u mężczyzn z dużych miast. Najczęściej tych, w których rodzinie notowało się już przypadki zachorowań. Nadciśnienie to bowiem choroba dziedziczna.

Co pomaga w rozwoju nadciśnienia?

Skłonność do nadciśnienia możemy dziedziczyć. Jednak to, czy choroba się rozwinie w dużym stopniu zależy od tego, w jaki sposób żyjemy. Problemem może być niewłaściwa dieta – zwłaszcza jedzenie obfitych, tłustych posiłków z małą ilością warzyw, której konsystencją jest otyłość. Chorobę może wywoływać również siedzący tryb życia, palenie papierosów, życie w stresie i nadużywanie alkoholu.

Nadciśnienie pierwotne, nadciśnienie wtórne

Dwa terminy – nadciśnienie pierwotne i nadciśnienie wtórne – są często używane przez lekarzy. Co one oznaczają? Stosuje się je, by określić, jaką przyczynę ma nadciśnienie, a dokładnie – kiedy powstało.
W 95% przypadków, według praktyki lekarskiej, mówimy o nadciśnieniu pierwotnym, to znaczy nadciśnieniu dziedzicznym. W pozostałych 5% przypadków mówimy o nadciśnieniu wtórnym, czyli dolegliwości wywoływanej przez inne choroby – np. nieprawidłowości w pracy nerek.

Jak diagnozuje się nadciśnienie?

Nadciśnienie krwi można zdiagnozować jedynie poprzez zbadanie ciśnienie krwi. Te można zmierzyć samodzielnie w domu lub poprosić o zbadanie lekarza podczas wizyty w gabinecie lekarskim.

Powinno niepokoić, jeśli ciśnienie krwi przez dłuższy czas ma wartość równą lub wyższą niż 140/90 mmHg. Bardzo ważne w trakcie wywiadu jest zbadanie, czy chory ma w rodzinie przypadki zachorowań. Lekarz może dodatkowo zlecić określenie poziomu cukru, potasu, kreatyniny oraz cholesterolu we krwi, by dokładnie zdiagnozować sytuację.

Specjalista po badaniach określa rodzaj nadciśnienia – pierwotne czy wtórne – oraz decyduje o sposobie leczenia. Niestety nie ma innego sposoby dobrania leku, jak zrobienie tego metodą prób i błędów. Jeśli lek jest nieskuteczny lub powoduje zbyt wiele skutków ubocznych, lekarz decyduje o jego zmianie. Zazwyczaj z czasem trzeba zażywać więcej niż jeden lek (tak jest w przypadku nawet 70% osób).

Dlaczego tak groźne?

Wyższe ciśnienie nie jest obojętne dla naszego organizmu. Może bowiem prowadzić do chorób układu krążenia – zwłaszcza do zawału i udaru.

Trzeba ponadto mieć świadomość tego, że nadciśnienie to choroba nieuleczalna i po jej zdiagnozowaniu zazwyczaj trzeba przyjmować leki przez całe życie (niekiedy, jeśli jest ono niewielkie, może pomóc zmiana stylu życia).
Łagodzenie skutków tej dolegliwości jest również możliwe poprzez zmianę diety (włączenie większej ilości warzyw i owoców, ograniczenie soli, tłuszczy zwierzęcych i alkoholu), rzucenie palenia. Wskazane będzie wybranie sobie aktywności fizycznej, która pozwoli nam poczuć się lepiej i ukształtować sylwetkę.
Warto wyraźnie podkreślić, że zaniedbanie nadciśnienie może prowadzić do uszkodzeń serca, naczyń krwionośnych, nerek. Choroba może się zakończyć udarem lub zawałem serca.

Waga a ciśnienie

Nie jest tak, że nadciśnienie mają tylko osoby otyłe, choć związek między jego wartością a wagą jest łatwo zauważalny. Wystarczy zmniejszyć wagę ciała, by ciśnienie się obniżyło. Zarówno u osób z prawidłową wagą ciała, jak i otyłych. Zazwyczaj średnią, jaką można zaobserwować to około 1 mmHg na każdy stracony kilogram. Z tego powodu osoby otyłe, które mają nadciśnienie, często słyszą od lekarza, że pomóc może zmiana diety oraz włączenie ruchu w codzienność (minimum trzy razy w tygodniu po pół godzinie), co pozwoli schudnąć i obniżyć niepokojące wartości ciśnienia krwi.

Mierzenie ciśnienia krwi

Podwyższone ciśnienie krwi powinno motywować do innych działań – mianowicie do systematycznego jego mierzenia. Jest to koniecznie zwłaszcza u tych osób, u których jeszcze nie nastąpiło ostateczne zdiagnozowanie oraz u tych, które nie mają dobranych leków. W takim wypadku przed wizytą u lekarza należy mierzyć ciśnienie dwa razy dziennie – rano i wieczorem, a wszystkie wyniki należy zapisywać. Pomiary powinny trwać przynajmniej przez tydzień.
Następnie po włączeniu leków lekarz również może zlecić badanie ciśnienia. Zaleci, by robić to przez tydzień (każdego dnia dwa razy) co trzy miesiące (przed każdą wizytą w gabinecie lekarskim).

Sól największy wróg

Sól to wróg osób chorujących na nadciśnienie. Nie wspominając już o tym, że jej nadmiar (o który bardzo łatwo) nie działa na korzyść nawet osobie mającej unormowane ciśnienie krwi. Nie bez przyczyny sól nazywana jest białą śmiercią.

Dlaczego sól jest tak groźna? To proste. Zatrzymuje ona wodę w organizmie, co powoduje obciążenie tętnic, ich automatyczne zapełnienie i podniesienie ciśnienia krwi. Niestety nadmiar soli w diecie jest niemal normą. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia spożycie soli nie powinno być wyższe nić 5 gramów soli na dobę. To tyle, ile mieści się na łyżeczce. Pamiętając o tej  ilości, warto mieć świadomość, że sól jest niemal wszędzie – w chlebie, wędlinie, serze. Dlatego tam, gdzie to możliwe, najlepiej całkowicie zrezygnować z soli w kuchni.

1 Komentarz

  • NADCIŚNIENIE, A OPTYMISTYCZNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    72% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 72% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

Zostaw komentarz