Już wkrótce w naszym sklepie pojawi się nowy produkt: Slimette, który łączy w sobie zalety kilku skutecznych składników odchudzających: jagody Acai, zielonej herbaty, guarany, L-karnityny, ale również papryki Cayenne. Ten wpis dedykuję tej ostatniej. W Polsce ciągle mało znanej.
Papryka cayenne – wykorzystujecie w kuchni?
Cayenne to bardzo ostra jednoroczna papryka, którą najczęściej się suszy i mieli, otrzymując w ten sposób pieprz (kajeński, cayenne). W kuchni stosuje się ją zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku dań słonych, pozwalając nasycić się ich mniejszą ilością. Najczęściej posypuje się nią zapiekanki, dania jajeczne, makarony, hamburgery. Można ją znaleźć w czipsach i batonach.
Kapsaicyna – to właśnie ona odchudza
Skuteczność cayenne zawdzięcza kapsaicynie, alkaloidowi, który nadaje jej ostrego smaku. Niewielka ilość papryki zmniejsza głód oraz przyspiesza spalanie kalorii.
Badania nad skuteczności papryki cayenne przeprowadził profesor Mattes, który testował jej wpływ na miłośnikach ostrych przypraw i ich całkowitych przeciwnikach. W pierwszym przypadku stosowano 1,8 grama pieprzu z papryki, w drugim tylko 0,3 grama. W jednym i drugim wypadku osiągnięto efekt podniesienia temperatury ciała oraz przyspieszenia przemiany materii. Osobom, które nie miały do czynienia wcześniej z tym składnikiem malał również apetyt.
Papryka w kapsułce
Oczywiście można posypywać papryką cayenne każde danie. Jednak ten sposób poza krótkotrwałą skuteczności będzie miał również skutki uboczne – ostry smak na każdym kroku doprowadzi do zniechęcenia i powrotu do dawnych przyzwyczajeń. Po okresie nadmiernego stosowania ostrej przyprawy istnieje duże ryzyko, że naturalnie smakujące dania będą jeszcze chętniej jedzone. Od tego już niedaleko do efektu jojo.
Niektórzy korzystają również z , którą pod pewnymi względami jestem skłonna zaakceptować, ale która ma, według mnie, tę podstawową wadę, że jest niewygodna w stosowaniu. Jak odchudzać się z cayenne? Wszystko opiera się na piciu z rana specjalnie przygotowanej mieszanki. Wykonuje się ją z około pół litra wody, 6 łyżek soku wyciśniętego z cytryny (lub soku z limonki), 6 łyżek syropu klonowego i szczypty pieprzu cayenne.
Korzystając z zalet cayenne w kapsułce, w połączeniu ze zbilansowaną dietę i większą aktywnością fizyczną, można gubić kilogramy racjonalnie i na stałe. Bez wspomnianych wyżej skutków ubocznych.
Nie słyszałem o tym rodzaju papryki. Czy naprawdę jest tak ostra jak napisali poprzednicy, czy można ją określic raczej jako średnio ostrą? Pytam bo nie mogę jeść bardzo ostrych potraw/przypraw.
cayenne jest średnio ostra, jest dużo ostrzejszych, ale jeśli masz problemy z trawieniem po ostrych paprykach to i cayenne lepiej unikać