Nowalijki – jeść, nie jeść? Jak się z nimi obchodzić?

Jedzenie to nie tylko sposób na poprawienie sobie humoru, czy miłe spędzenie czasu wśród najbliższych, to przede wszystkim dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, dzięki którym jego prawidłowe funkcjonowanie jest po prostu możliwe. Niestety warzywa i owoce, bogate źródło cennych substancji, są wrażliwe i bardzo podatne na skutki nieprawidłowego postępowania. Dlatego warto zdobyć podstawową wiedzę, która pozwoli cieszyć się bogactwem rozkwitającej pory roku. Jak rozsądnie pozbyć się toksyn po zimie, jak wykorzystywać cenne związki mineralne, witaminy oraz błonnik z młodych warzyw i jak w końcu przejść na wiosenną dietę, dowiesz się czytając dalej.

Dieta warzywna nowalijkowa – sposób na odchudzanie

Dieta warzywna to dieta pełna słońca i energii. Bogata w cenne składniki oraz wodę. Nawilża skórę od wewnątrz, wprowadzając w miejsce szarości – energię i witalność. To samo zdrowie, które dodatkowo pozwala schudnąć. Postępując zgodnie z zaleceniami, można zdrowo pozbyć się nawet jednego kilograma w ciągu 10 dni.
Niestety dieta warzywna nie jest polecana dla wszystkich. Mogą ją stosować osoby zdrowe. Niezalecana jest dla dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących.

Jak odchudzać się z nowalijkami?

Główne zasady diety wyglądają następująco:

  • pięć posiłków dziennie,
  • dzienna dawka kalorii o wartości 1300-1500 kcal,
  • ograniczenie cukrów prostych i tłuszczy zwierzęcych,
  • każdy posiłek powinien posiadać w swoim składzie warzywa,
  • w diecie nie powinno brakować gruboziarnistego pieczywa oraz razowego makaronu, kasz i ryżu,
  • wskazane jest zjadanie jogurtów (najlepiej naturalnych), kefirów, twarogów,
  • dieta warzywna zaleca jedzenie chudego (najlepiej drobiowego) mięsa oraz ryb,
  • dozwolona jest niewielka ilość octu balsamicznego w diecie oraz soku z cytryną,
  • kawę i herbatę zastąpić warto niegazowaną wodą mineralną,
  • zaleca się pić dużą ilość naturalnych soków owocowych i warzywnych (niesłodzonych!).

Pewne zagrożenie

Nowalijki z zasady rosną w nietypowych warunkach. Są uprawiane w szklarniach lub specjalnych tunelach, w których panuje sztuczne naświetlenie, stosowane jest intensywne nawożenie oraz nawadnianie. Młode warzywa co do zasady są narażone w takich warunkach na zanieczyszczenia. Ich korzenie bowiem zdecydowanie łatwiej chłoną z gleby od roślin występujących, przykładowo w środku lata: azotany, azotyny, ołów, rtęć, kadm. W zanieczyszczonym środowisku stanowią podstawowe źródło metali ciężkich. Mało pociesza nawet fakt, że są również bogate w inne substancje, tym razem oddziałujące pozytywnie, mianowicie: magnez, żelazo, wapń, potas, selen czy jod.

Co robić, by nowalijki opłacało się jeść?

Wchłanianie przez nowalijki metali ciężkich, nie jest argumentem, który miałby nas przekonać co do tego, że nie powinno się jeść młodych warzyw. Pod pewnymi warunkami są one bardzo zdrowe i mogą bez żadnego ryzyka stanowić składnik diety każdej osoby, zwłaszcza tej, chcącej podjąć trudu przejścia na dietę warzywną.

  • Wybieraj warzywa z dobrego źródła. Zwracaj szczególną uwagę na warzywa korzenne, które najbardziej chłoną szkodliwe substancje, na przykład marchewkę. Bezpieczniejsze są ogórki, które posiadają dużo mniejsze ilości metali ciężkich.
  • Myj nowalijki przed obraniem ciepłą wodą (nie zimną i nie gorącą).
  • Zawsze obieraj warzywa korzeniowe, najwięcej szkodliwych substancji znajduje się bowiem tuż pod skórką. Pozbywając się jej, zmniejszasz wchłanianie metali ciężkich do organizmu.
  • Warzywa gotuj al dente, tak, by były lekko twarde.
  • Do gotowania warzyw używaj szybkowaru oraz gotuj je na parze.
  • Ciemnozielone warzywa liściaste przechowuj z dala od światła.
  • Z kapusty obierz zawsze zewnętrzne liście i wytnij głąb. To właśnie w tym miejscu zbiera się najwięcej azotynów.
  • Kalafior i brokuły przed podaniem dokładnie opłucz i na kilka minut zanurz w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub w mleku.
  • Z marchewki obcinaj górny koniec.
  • Młoda marchew raczej nie nadaje się do wyciskania soku.
  • Każde warzywo dokładnie myj.
  • Młode rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą i trzymaj w miseczce w zimnej wodzie w lodówce.
  • Młody koperek powinien być wykorzystany tylko jako piórka, które dobrze urwać i posiekać. Grube łodygi należy wyrzucić, bo są bogatym źródłem azotynów.
  • Surówki i sałatki z warzyw i owoców przyrządzaj tuż przed podaniem.

Jak kupować nowalijki?

Oczywiście najlepsze są młode warzywa wyhodowane samodzielnie. Jednak nie wszyscy mają możliwość doglądania ich we własnym ogródku. W takiej sytuacji szczególnie ważny staje się sposób wybierania młodych warzyw. Stosuj się do następujących zasad:

  • staraj się robić zakupy zawsze w tym samym miejscu, u sprawdzonego sprzedawcy (oczywiście wtedy, kiedy jesteś zadowolony z jakości sprzedawanych tam produktów),
  • do zakupu nowalijek raczej nie poleca się supermarketu,
  • nie kupuj warzyw sprzedawanych blisko ruchliwych ulic. Warzywa leżące w tym miejscu szybko wchłaniają niekorzystnie działające substancje.
  • przed zakupem wąchaj warzywa. Te, które posiadają największą ilość substancji azotowych są bez zapachu,
  • zrezygnuj z zakupu lekko nadwiędniętych roślin,
  • bulwy powinny być twarde i sprężyste o kolorze typowym dla danej kategorii warzyw.

Dla kogo nowalijki są niewskazane?

Ze względu na to, że nowalijki są szczególnie narażone na azotyny i nawet odpowiednie postępowanie z nimi, nie likwiduje z nich tych substancji w 100%, nie powinny ich spożywać dzieci do 1 roku życia, a maluchom do 3 roku życia się tego nie zaleca, jednak w przypadku starszych dzieci zalecenie nie jest zakazem. Nowalijki co do zasady to również niekorzystnie działający pokarm dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

1 Komentarz

Zostaw komentarz