10 rad, jak szybko ugotować obiad

Żyjesz w ciągłym biegu: między pracą, domem, codziennymi obowiązkami? Znalezienie choć odrobiny czasu na przygotowanie zdrowego posiłku w takich warunkach jest trudne? Mimo to chcesz przyrządzać dobre dania dla siebie i swojej rodziny? Przecież masz dzieci, które muszą się zdrowo odżywiać?

Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzając obiad, pogodzić wszystkie domowe obowiązki i nie dać się zwariować…

  1. Gotuj/przyrządzaj potrawy, które znasz. Poszukiwanie przepisu w chwili, w której na to nie masz kompletnie czasu, jest nie najlepszym pomysłem.
  2. W przyrządzanie potraw postaraj się zaangażować całą rodzinę. Dzięki temu spędzicie razem miło czas, a sam proces gotowania znacznie się skróci.
  3. Zaplanuj posiłki na cały tydzień. Najlepiej zrób listę i trzymaj się jej, przyrządzając każdego dnia nowe danie. Dzięki takiej ściągawce łatwiej zaangażować rodzinę w pomoc w kuchni. Ktokolwiek z członków rodziny przyjdzie pierwszy do domu, będzie mógł zacząć przyrządzać obiad, oszczędzając tym samym czas całej rodziny.
  4. Masz zamrożone mięso? Wyciągnij je do rozmrożenia dzień przed przyrządzaniem obiadu. Jeśli kwestia ta gdzieś Ci umknęła, możesz szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce.
  5. Sól w trakcie przygotowania warzyw (kiedy warzywa są zarumienione, prawie gotowe). Robiąc to na samym początku, znacznie wydłużasz proces przygotowywania dań.
  6. Gotuj warzywa, krojąc je uprzednio na małe kawałki. Dzięki temu ugotują się one szybciej, niż wtedy, kiedy będziesz je przyrządzać w całości.
  7. Zupę możesz przygotować, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki dostępnej w sklepie. Dzięki temu przyrządzisz zdrowe danie i zaoszczędzisz mnóstwo czasu na obieraniu i krojeniu warzyw.
  8. Staraj się zużywać warzywa od razu po zakupieniu. Im dłużej je przechowujesz w lodówce, tym więcej czasu poświęcisz później na ich przyrządzenie.
  9. Umyj warzywa od razu po przyniesieniu do domu. W ten sposób zaoszczędzisz parę wolnych chwil podczas przygotowywania zdrowego dania.
  10. Możesz przyrządzać posiłki w mikrofalówce, mimo że urządzenie to w ocenie wielu dietetyków i znawców żywności nie pozwala na najzdrowsze gotowanie, to w chwilach napięcia i pośpiechu sprawdza się doskonale!

A Ty masz jakieś rady, jak zdrowo i szybko ugotować obiad?

1 Komentarz

  • wlasnie z tego powodu, ze nie mam czasu jadam poza domem. Nie zawsze udaje mi sie jesc zdrowo, dlatego tez wezme pod uwage te rady, byc moze uda mi sie zaczac jadac we wlasnym domu

Zostaw komentarz