Szybko chodzisz spać a i tak jesteś przemęczona? Po wysiłku nie możesz złapać powietrza? Często boli Cię głowa? Masz obfite miesiączki? W kącikach ust zajady? Narzekasz na łamiące się włosy i paznokcie? Najprawdopodobniej masz problem z niedokrwistością, potocznie zwaną anemią! Dowiedz się, jak wrócić do formy!
Czym jest anemia?
Anemia inaczej zwana niedokrwistością to choroba rozpoznawana po badaniu krwi. Charakterystyczny dla niej jest niski poziom hemoglobiny, erytrocytów we krwi. Niedokrwistość może mieć różne źródło. W przypadku kobiet może być spowodowana zbyt dużą utratą krwi podczas miesiączki. Z kolei u pań po menopauzie oraz u mężczyzn po 50-tym roku życia anemię najczęściej powoduje przewlekłe krwawienie w obrębie układu pokarmowego spowodowane nowotworem jelita grubego oraz polipami.
Niedokrwistość może być również spowodowana nieprawidłowym wytwarzaniem erytrocytów. Przyczyną takiego stanu mogą być choroby szpiku kostnego. Jednak dużo częściej sytuacja ta charakterystyczna jest dla ubogiej, mało zróżnicowanej diety, która nie dostarcza odpowiedniej ilości witaminy B12, czy też kwasu foliowego. Co można w tej sytuacji zrobić? Przyjrzeć się swojej diecie!
Zbilansuj dietę
- Pamiętaj o dostarczeniu wraz z posiłkami mięsa oraz wędlin. Żelazo w nich zawarte jest bardzo dobrze przyswajalne.
- Wzbogać dietę w produkty zawierające witaminę C oraz kwas foliowy. Dzięki temu dodatkowo poprawisz wchłanianie żelaza. Jedz zatem dużo zielonych warzyw: brukselkę, brokuły, sałatę, produkty zbożowe: pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki owsiane. Nie żałuj sobie również czerwonych buraków i czerwonej kapusty.
- Ogranicz ilość kawy, herbaty oraz alkoholu.
Ciekawostki
- na niedokrwistość cierpi 45% kobiet w ciąży,
- anemia jest chorobą charakterystyczna przede wszystkim dla pań, rzadziej panów,
- żelazo w produktach roślinnych jest dużo gorzej przyswajane niż te pochodzące z produktów zwierzęcych,
- aby uniknąć anemii organizm musi przyswoić codziennie 2 mg żelaza,
- codziennie trzeba dostarczyć organizmowi 10 razy więcej żelaza niż on przyswaja,
- z żelaza, które jemy codziennie przyswajamy jedynie 10% jego dostarczanej ilości.
Gdzie znajduje się najwięcej żelaza?
Powinnaś szczególnie często jeść następujące produkty spożywcze:
- wątróbkę wieprzową (100g) – 17 mg,
- mięso wołowe (100 g) – 2,5-3,5 mg.
- ziemniaki (100 g) – 1 mg,
- buraki (100 g) – 1,3 g,
- żółtko jaja kurzego – około 0,95 mg
- natkę pietruszki (100 g) – 6,3 mg
Jak leczyć?
Leczenie niedokrwistości warto rozpocząć od znalezienie przyczyn jej pojawienia się. Jeśli spowodowana jest chorobami wrzodowymi, czy polipami, najprawdopodobniej konieczna będzie ingerencja chirurgiczna (w przypadku polipów) lub leczenie pod okiem specjalisty (owrzodzenie). Jeśli z kolei niedobory żelaza wynikają z mało urozmaiconej diety, należy zwrócić uwagę na ten aspekt i zacząć dostarczać zwiększone ilości żelaza.
Generalnie zdrowy organizm powinien poradzić sobie z uzupełnieniem żelaza po przejściu na zbilansowaną dietę. Jednak w szczególnych okresach, jakim jest macierzyństwo, czy duże niedobory żelaza, lekarz może zlecić suplementację żelaza. Kobiety powinny łykać żelazo razem z kwasem foliowym. W aptece można nabyć tabletki kryjące w jednym opakowaniu, w jednej tabletce kwas foliowy i żelazo.
Myslalam, ze to moze byc anemia… Od pewnego czasu czulam sie starsznie senna, dzisiaj… jestem mama trzymiesiecznego Jasia 🙂
anemię można równiez dostać wtedy kiedy organizm słabo przyswaja witaminy.. tak było w moim przypadku..
ale wymienione powyżej produkty na pewno pozwolą, by wyjść z anemii, może to będzie dosyć długotrwały proces ale przynosi efekty:)))))