Dieta Kwaśniewskiego

Autorem tej diety jest lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowinę, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń, należy jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o ty, by ze swojego jadłospisu prawie wykluczyć węglowodany.

Zalecane proporcje wyrażone w gramach:
białko: 1,0
tłuszcz: 2,5-3,5
węglowodany: 0,8,
Później należy zmniejszyć ilość spożywanego białka.

Zalecane jest spożywanie tłustych produktów zwierzęcych, takich jak żółtka jaj, podroby, tłuste mięsa, sery, masło, śmietana. Uzupełnieniem tych produktów powinny być niskocukrowe warzywa takie jak pomidory, ogórki i kapustne. Spożycie bogatych w węglowodany owoców należy ograniczyć, dopuszczalne są w niewielkich ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i żurawina.

Z biochemicznego punktu widzenia taka dieta rzeczywiście może spowodować spadek masy ciała, poprzez zablokowanie wytwarzania trójglicerydów w wątrobie, które odpowiadają za wysoki cholesterol, przy spożyciu powyżej 10% tłuszczów w pokarmie. Przy znacznym ograniczaniu węglowodanów w posiłkach pod każdą postacią (czyli np. ziemniaki, pieczywo, produkty mączne) organizm jest zmuszony do spalania rezerw tłuszczu znajdujących się w tkankach.

Kwaśniewski proponuje jadać trzy posiłki w ciągu doby, np. na śniadanie jajecznicę na kiełbasie lub bekonie, na obiad kurczaka, a na kolację bułkę zapiekaną z serem.

Ważnymi elementami diety są sery, jaja, mięso oraz produkty mleczne. Można jeść masło, majonez, śmietanę, lecz nie jemy pieczywa. Dzienne spożycie mięsa powinno się wahać w granicach 100-200g. Do dań mięsnych można dodać tłuszcz lub inny produkt mięsny, np. do golonki boczek. Jeśli chodzi o węglowodany, to dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 50g. Ostrożnie z owocami takimi jak: banany i jabłka, ponieważ są bogate w węglowodany. Warzyw możemy zjeść nie więcej niż 300g.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

ŚNIADANIE
– jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),
– kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj – piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),
– herbata bez cukru
– omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
– 1 placek ze śliwkami

OBIAD
– 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30% śmietaną i jajkiem
– 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz – gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym
– 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła

KOLACJA
– 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
– 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki),
– 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną
– 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru

1 Komentarz

  • Różne są opinie lekarzy na temat tej diety. Jedni mówią że dobra inni, że nie do końca. Na pewno same węglowodany pieczywa mają szkodliwy wpływ w połączaniu z niektórymi substancjami i tłuszczami.

Zostaw komentarz