Cukrzyca – fakty i mity

Cukrzyca jest chorobą, która wpływa na sposób w jaki Twój organizm używa jedzenia do produkcji energii. U zdrowego człowieka, cukier z pożywienia jest trawiony i zamieniany na cukier prosty, zwany inaczej glukozą. Glukoza krąży we krwi po całym ciele i jest wchłaniana do komórek, a następnie używana przez nie jako “paliwo”.  Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, który pomaga glukozie dostawać się do komórek.

Trzustka zdrowego człowieka wytwarza ilości insuliny odpowiadające ilości glukozy we krwi. W przypadku choroby zwanej cukrzycą, ten proces jest zaburzony poprzez nieprawidłową produkcję insuliny, w efekcie czego poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki.

Istnieją dwa typy cukrzycy: cukrzyca typu 1 oraz cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 charakteryzuje się całkowitą niemożliwością produkowania insuliny przez organizm chorego. Natomiast w przypadku cukrzycy typu 2 jest inaczej, organizm chorego potrafi wytwarzać insulinę, ale staje się na nią odporny i nie potrafi jej wykorzystać w odpowiedni sposób.

Wydawałoby się, że cukrzyca nie jest groźna, ponieważ to w końcu tylko cukier. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi może spowodować poważne problemy. Może między innymi uszkodzić oczy, nerki czy komórki nerwowe chorego. Cukrzyca może być także przyczyną chorób serca, zawałów oraz wylewów.

Objawy cukrzycy:

  • częste oddawanie moczu,
  • ciągłe uczucie pragnienia,
  • spadek wagi,
  • chroniczne zmęczenie,
  • drętwienie kończyn,
  • kłopoty ze wzrokiem,
  • powolne gojenie się ran.

Cukrzycy nie należy lekceważyć. Obecnie bardzo szybko można ją wykryć o ile wykonuje się regularne badania kontrolne. Pamiętaj o tym, aby przynajmniej raz na pół roku zrobić kompletne badania kontrolne całego organizmu. Szybkie wykrycie większości chorób gwarantuje wyleczenie, co może uratować Ci życie!

1 Komentarz

  • CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

Skomentuj Ewelina OPIC, W-wa X