Naturalne sposoby na zwiększenie odporności

bakterieNawet najzdrowszym ludziom zdarza się od czasu do czasu zachorować. Jeśli zadbasz o swoje zdrowie i czynniki, takie jak dieta czy zarządzanie stresem możesz w naturalny sposób zwiększyć swoją odporność na bakterie, toksyczne chemikalia czy wirusy, które wywołują pospolite choroby, takie jak przeziębienie czy grypa.

Oto naturalne sposoby na skuteczne wzmocnienie swojej odporności.

Dieta
Dieta bogata w przeciwutleniacze będzie dobrym wyborem jeśli zależy Ci na wzmocnieniu swojej odporności. Zawarte w wielu rodzajach owoców i warzyw antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami (cząsteczki, które uszkadzają DNA i tłumią układ odpornościowy).

Wybierając zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 możesz stymulować produkcję związków chemicznych odpowiedzialnych za regulowanie odporności. Dodatkowo włączając czosnek do diety możesz zwiększysz zdolność swojego organizmu do walczenia z wirusami oraz bakteriami. Zamiast napojów słodzonych wybieraj czystą wodę, pomoże Ci to oczyścić organizm w naturalny sposób.

Ćwiczenia
Regularne ćwiczenia zmobilizują  Twoje białe krwinki do walki z infekcjami. Badania potwierdzają doskonały wpływ ćwiczeń na wzmocnienie odporności. Pamiętaj, że wyczerpujący trening może działać w odwrotny sposób, czyli osłabiać układ odpornościowy.

Stres
Ciągłe przebywanie w sytuacjach stresowych może negatywnie wpływać na Twoją odporność. Zostało to potwierdzone licznymi badaniami, więc nie należy tego lekceważyć. Aby obniżyć poziom stresu wypróbuj ćwiczenia relaksacyjne, takie jak joga, medytacja czy inne.

Sen i higiena
Najlepszą drogą do zapobiegania infekcjom jest po prostu utrzymanie swoich dłoni w czystości. Upewnij się, że myjesz swoje dłonie przez 15 do 20 sekund ciepłą wodą z mydłem, zanim przygotujesz jakikolwiek posiłek lub gdy właśnie wróciłeś do domu.

Zioła i suplementy
Zażywaj zioła i suplementy, które mogą skutecznie pomóc w wzmacnianiu układu odpornościowego. Zioła i suplementy mogą znacząco pomagać w skróceniu czasu infekcji oraz zmniejszeniu ryzyka jej powstania.

Zostaw komentarz