Niedoczynność tarczycy – objawy

Zobacz jak Thyromine może pomóc Ci utrzymać zdrowie tarczycy w normie!

Niedoczynność tarczycy to stan chorobowy, którego źródłem jest niedobór hormonu tarczycy. Zazwyczaj rozwija się powoli, przez długi czas nie dając żadnych objawów. Najczęściej dysfunkcję tę obserwuje się u kobiet między 40 a 60 rokiem życia. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany chorobowe:

  • niedoczynność pierwotną – spowodowaną nieprawidłową budową lub dysfunkcją samego gruczołu (źródłem nieprawidłowości może być zwłóknienie gruczołu na skutek zapalenia albo uszkodzenia)
  • niedoczynność wtórną – spowodowaną nieprawidłowym funkcjonowaniem innych gruczołów, mających bezpośredni wpływ na funkcjonowanie tarczycy – podwzgórza lub przysadki (powodem może być uszkodzenie przysadki mózgowej lub podwzgórza).

Na niedoczynność tarczycy uskarżają się ponadto osoby, którym z powodu wola operacyjnie usunięto tarczycę. Problem z dysfunkcją tego narządu ma również około 20% osób leczonych z powodu nadczynności tarczycy. Typowym źródłem problemu jest ponadto mało zróżnicowana dieta, ze znacznym niedoborem jodu.

Objawy niedoczynności tarczycy:

  • senność,
  • osłabienie,
  • apatia,
  • niekiedy stany depresyjne,
  • wolniejsze ruchy,
  • wyraźniejsze rysy twarzy,
  • obrzmienie twarzy, zwłaszcza powiek (spowodowane gromadzeniem się tkanek o konsystencji śluzu),
  • uczucie zimna (nawet gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura),
  • zwolnienie akcji serca,
  • płytszy oddech, mniejsza częstotliwość oddechu,
  • objawy choroby wieńcowej,
  • zaparcia,
  • bardziej „szorstki” głos,
  • sucha, łuszcząca się skóra,
  • matowe, suche i łamliwe włosy,
  • sztywność mięśni i stawów,
  • mniejszy apetyt,
  • przeważnie obserwuje się tycie,
  • trudności w koncentracji i w zapamiętywaniu,
  • nieregularne cykle u kobiet,
  • dłuższe krwawienie miesięczne,
  • niepłodność,
  • trudność w utrzymaniu ciąży,
  • spadek libido,
  • problemy ze stanem gotowości u mężczyzn (w konsekwencji impotencja).

41 komentarzy

  • Witam!!
    Ja choruje na niedoczynność tarczycy od 12 lat (mam 20) ostatnio spadłam na wadze 8 kg, normalnie przez pare lat ważyłam 56kg, zauważyłam szybką przemiane materii co przy niedoczynności jest chyba na odwrót. Cierpie na bezsenność, jestem bardzo przemęczona i senna, często boli mnie głowa, szybko śię męcze i jestem bardzo nerwowa. Na ogół jest mi zimno, mam zimne ręcę i stopy, ogólnie mam bladą cerę a miejscami przebarwienia skórne. Mam bardzo nielegularne miesiaczki, bardzo obfite i bolesne. Często przechodzę stany depresyjne, niechęć do wszystkiego, jest czasem bardzo ciężko. Obecnie biore Euthyrox 100, TSH mam w normie.

  • Hej
    Jestem nastolatką i stwierdzono że mam bardzo napuchnbietą tarczyce. Zlecono badania , pobranie moczu, krwi itp. Moje objawy to : osłabienie spowolnione ruchy, stany depresyjne . Zwiekszenie wagi ( 5 kg) Uczuciezimna lub bardzo szybkie napływy gorąca ., Bardzo obfite miesiączki , włosy bardzo suche, łamliwe. Blada cera.

  • Witam wszystkich!
    chciałam zapytac czy objawami tej choroby mogą być bóle stawów, mięśni i kości. Od 4 miesięcy cierpię z powodu takich bóli. Na poczatku bolały mnie ręce i nogi, teraz kręgosłup, biodra itd. Mam tsh 5,4 i jeszcze nie przyjmuję żadnych leków. Prosze o radę.

    • Witaj Oliwio, tak objawami niedoczynności tarczycy mogą być bóle stawów, kości, mięśni. Czy możesz opisać ten ból? Jak bardzo Cię boli? Od charakteru bólu zależy, czy konieczna jest szybka ingerencja lekarska. Tak czy tak warto o swoich wątpliwościach powiedzieć specjaliście…

  • BARDZO PROSZĘ O POMOC!!! W czerwcu zdiagnozowano u mnie Hashimoto z niedoczynnościa tarczycy. Biorę Euthyrox po 75. Ostatnie wyniki są już w granicach normy: TSH – 2,746 (0,4 – 4,0), FT3 – 2,82 (2.0 – 4,41), FT4 – 1,41 (0,93 – 1,71).
    WYNIKI SA W NORMIE ALE JA WCIĄŻ SPADAM NA WADZE!!! W CZERWCU WAŻYŁAM 57,7 KG, A DZIŚ 52,6 KG. CO MAM ROBIĆ, ABY ZATRZYMAĆ SPADEK WAGI??????????
    POMÓŻCIE!!! JESTEM ZAŁAMANA!!!!!

    • Agios, czy towarzyszą Ci również inne objawy: na przykład nadmierna potliwość, szybsze bicie serca, bezsenność, drażliwość, bóle głowy?

  • Mam 20 lat i ostatnio badania wykazały niedoczynność tarczycy:( Dostałam leki. Podobno przez niedoczynność tarczycy objawia się niskim wzrostem. Jestem bardzo mała-156cm. Czy możliwe, że po tych lekach jeszcze urosnę? 🙁

    • Aisha, generalnie największe fazy wzrostu masz niestety już za sobą. Jednak jest pewna nadzieja, że urośniesz 2-3 centymetry. To bardzo indywidualna kwestia…Dużo zależy od genów. Czy Twoi rodzice są wysocy?

Pozostaw odpowiedź sara X