Kwas acetylosalicylowy, główny składnik aspiryny, może być produkowany samodzielnie przez nas organizm – twierdzą najnowsze badania. Kwas acetylosalicylowy jest substancją, która działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo i dzięki temu działania aspiryna jest tak często używana.
Kwas acetylosalicylowy został znaleziony we krwi osób, które twierdzą, że nie przyjmują jej zbyt często. Byli to głownie wegetarianie, więc powstała teza, że niektóre owoce i warzywa zawierają kwas acetylosalicylowy.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii potwierdzają tą tezę. Przeprowadzili oni badanie, po którym poziom kwasu acetylosalicylowego we krwi pacjentów wzrósł. Osiągnęli to poprzez podanie im kwasu benzoesowego, składnika, który jest zawarty w owocach i warzywach i może być użyty przez organizm do produkcji “własnej aspiryny”.
Wiadomo, że przyjmowanie dużych ilości aspiryny wiąże się z ryzykiem, więc może warto by było się zastanowić nad zastąpieniem jej owocami? Polecamy takie rozwiązanie, ponieważ nie dość, że wasz organizm sam wyprodukuje kwas acetylosalicylowy to dodatkowo wasza dieta wzbogaci się w niezbędne witaminy oraz minerały zawarte w owocach!