Kilka zalet melona

6 kwi
Autor: Dorota

Czy wiesz, że melon to rodzaj ogórka, należący do rodziny dyniowatych, rosnący w naturalnym środowisku w  Azji oraz Afryce? Doskonale znany już starożytnym Grekom i Rzymianom? Warzywo, którego częścią jadalną jest owoc, doskonale sprawdzający się w kuracji odchudzającej, o licznych odmianach różniących się wielkością i smakiem? Może te informacje są Tobie znane, jednak z pewnością zdziwisz się, czytając, że…

  1. iStock 000011671349XSmall Kilka zalet melonaMelon to warzywo niskokaloryczne.
  2. Wyróżnia się następujące odmiany: melony siatkowate, kantalupy, melony kasaba oraz melony zimowe.
  3. Nazwa melon pochodzi z języka greckiego i oznacza dojrzałe, miękkie jabłko.
  4. Melony w 90% składają się z wody, zawierają też sporo cukru.
  5. Melon to bogate źródło witaminy A, C,  fosforu, potasu oraz beta-karotenu.
  6. Nektar z melona ma właściwości moczopędne i przeczyszczające.
  7. Sok z melona doskonale gasi pragnienie.
  8. Melon to warzywo niezwykle aromatyczne.
  9. Melon znany jest ze swoich właściwości poprawiających nastrój.
  10. Warzywo to obniża napięcie i irytację.
  11. Poprawia koncentrację.
  12. Pozytywnie wpływa na sen, poprawiając jego jakość.
  13. Chroni skórę przed starzeniem, przeciwdziałając negatywnemu działaniu wolnych rodników.
  14. Dieta uwzględniająca duże ilości melonów polecana jest po długich chorobach.
  15. Melonów nie poleca się osobom chorym na cukrzyce oraz tym, którzy mają problemy trawienne.
  16. Melony najczęściej się je na surowo, pokrojone na kawałki. Odmiany mniej aromatyczne można również polać porto, sokiem z cytryny lub posypać mielonym imbirem.
  17. Melony mogą być składnikiem deserów, sałatek, zup na zimno, dżemów, ponczów, gęstych drinków.
  18. Zbyt intensywny zapach melona może świadczyć o tym, że owoc jest zbyt dojrzały.
  19. Najlepiej wybierać melony ciężkie, posiadające jasną skórkę, delikatnie spękane przy szypułce.
  20. Zanim podamy melona, należy przekroić go na pół, usunąć pestki. Następnie możemy specjalną łyżką wydrążyć kuleczki lub obrać owoc ze skóry, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
 
Kategoria: Ogólne