• Polecane Produkty:
  • ViviComb
  • Slimette
  • Nonacne
  • African Mango

5 produktów, które pomagają obniżać cholesterol

27 kwi
Autor: Dorota
VitaLab.pl - Zobacz Nasze Bestsellery!

cholesterol 150x150 5 produktów, które pomagają obniżać cholesterolJeśli masz wysoki cholesterol to jeszcze nic straconego. Możesz obniżyć jego poziom poprzez drobne zmiany w diecie. Zaprezentujemy Ci 5 produktów dzięki którym Twój cholesterol będzie mniejszy. Dzięki temu będziesz czuł się zdrowszy, a Twóje serce i układ krwionośny będzie Ci wdzięczny. Może to zabrzmieć dziwacznie ale naprawdę miska płatków owsianych może uchronić Cię przed atakiem serca. Zastanów się nad tym poważnie zanim sięgniesz znowu po niezdrowe produkty.

Produkty owsiane
Owies i produkty z owsem zawierają rozpuszczalny błonnik, który obniża współczynnik LDL, czyli tak zwany „zły cholesterol”. Rozpuszczalny błonnik znajdziesz także w produktach, takich jak: fasola, jabłka, gruszki i wiele innych.

Rozpuszczalny błonnik wydaje się redukować także absorpcje cholesterolu do Twoich narządów. Jedz przynajmniej 10 gramów błonnika dziennie. 1,5 kubeczka płatków owsianych to 6 gram błonnika. Jeśli dodasz do tego jednego banana, który zawiera 4 gramy błonnika, otrzymasz swoje dziennie zapotrzebowanie na błonnik. Wypróbuj także kombinację z innymi owocami, aby uniknąć rutyny.

Orzechy włoskie, migdały oraz inne
Badania potwierdzają, że orzechy włoskie mogą znacząco zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe, które pomogą utrzymać elastyczność i zdrowie Twoim naczyniom krwionośnym. Migdały wydają się pomagać w identyczny sposób. Poprawa powinna być widoczna już po 4 tygodniach jedzenia orzechów.

Ryby i kwasy tłuszczowe Omega-3
Badania poparły teorię, że kwasy tłuszczowe Omega-3 skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu.  Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają także utrzymać zdrowie serca, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i redukcję ryzyka powstawania zakrzepów. U osób po przebytym zawale serca, spożywanie kwasów tłuszczowych Omega-3 zmniejsza ryzyko nagłej śmierci.

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest doskonałym produktem obniżającym cholesterol. Zawiera ona antyoksydanty, które obniżają poziom złego cholesterolu i w dodatku zostawiają one dobry cholesterol nietknięty. Zaleca się spożywanie przynajmniej 2 łyżeczek oliwy z oliwek dziennie, aby odczuć jej działanie zdrowotne.

Jedzenie bogate w sterole roślinne
Sterole roślinne zmniejszają wchłanianie się cholesterolu do organizmu. Na rynku są dostępne produkty z dodanymi sterolami roślinnymi, są to m.in. soki czy margaryny. Zaleca się jedzenie 2 gramów sterolów roślinnych dziennie.

 
Kategoria: Ogólne